Lagen

(een berichtje uit 2009)

Tot nu toe waren er op deze website alleen tekeningen en schilderijen te zien die af zijn.
Bij het maken van een schilderij worden verschillende lagen verf over elkaar aangebracht,
waar je niets meer van ziet als de laatste laag er op zit.
Om een voorbeeld te geven van de verschillende lagen verf, zal ik tijdens een opdracht van iedere laag een foto maken. Zo ontstaat er in vijf weken een schilderij dat opgebouwd is uit vijf lagen.

De opdracht
voor het eerste schilderij van 2009 is “drie”. Ok, daar kan je een hoop kanten mee op, zie bijvoorbeeld de Wikipedia pagina over het getal drie..
Nadat ik die pagina even door had gelezen wist ik helemaal niet meer wat ik moest schilderen. Toen kwam het idee om drie dingen te gaan schilderen die eigenlijk helemaal niet op een doek weergegeven kunnen worden, namelijk;

  1. Ruimte, een plat doek mist simpelweg een dimensie (diepte)
  2. Beweging, een doek hangt meestal stil en het geschilderde plaatje verandert niet meer als de verf droog is
  3. Verbeelding, dit gebeurt in je gedachten, niet in de materiële wereld waar het doek in bestaat

Dat idee is nog geen schilderij, er was nog iets nodig om deze drie punten weer te geven.
Omdat ik het tekenen en schilderen van handen erg moeilijk vind heb ik ervoor gekozen om drie handen te gebruiken die een doek drie onmogelijke dingen laat uitbeelden.

Na een snelle schets op m’n schetsblok had ik eindelijk iets gevonden om te gaan schilderen!

De eerste laag is in acrylverf aangebracht wat een goede ondergrond is voor de volgende vier lagen olieverf. Deze laag is in blauw, wit en een beetje paars opgezet en is bedoeld om in grote lijnen het licht en en de schaduwen weer te geven.

Laag twee is geschilderd met olieverf in complementaire kleuren, hierdoor wordt meer tijd besteed aan de uitwerking van de vormen en de kleuren worden levendiger.

Laag drie – de eerste laag in uiteindelijke kleuren. Alleen de achtergrond en de handen zijn deze keer geschilderd, en ja er is nog veel te doen!

Laag vier – in deze laag heeft het “doek” de goede kleur gekregen, ook is het water wat natter geworden. Het licht dat weerkaatst op het water heb ik helaas niet geverfd, maar is ontstaan door een lamp in het atelier die op de natte verf schijnt.

Laag vijf – het eindresultaat. De reflectie in het water die ik per ongeluk op laag 4 heb gefotografeerd, is op deze laag geverfd. Verder is er in het schilderij weinig veranderd, het zit hem in de details.

Bekijk hier de foto’s van alle lagen in cross-fade!